World of Education Global Organization


Biochemistry | Multiple Choice Questions (MCQ) Choose Part Part A

Q1 - If enzyme concentration is low than substrate pH and temperature values are equal to requirement then which of the following will increase rate of reaction?
A. increase in concentration of enzyme
B. increase in concentration of substrate
C. increase in pH
D. increase in temperature
Answer - A
Detail - No Details

Q2 - Malonic acid is an example of?
A. Irreversible inhibitor
B. Reversible inhibitor
C. Competitive inhibitor
D. Non-competitive inhibitor
Answer - C
Detail - No Details

Q3 - The structure of an enzyme is altered by?
A. Irreversible inhibitor
B. Reversible inhibitor
C. Competitive inhibitor
D. Non-competitive inhibitor
Answer - A
Detail - No Details

Q4 - A substance which binds at the active site of the enzyme but does not result in the formation of the products is called?
A. Irreversible inhibitor
B. Reversible inhibitor
C. Competitive inhibitor
D. Non-competitive inhibitor
Answer - C
Detail - No Details

Q5 - Inhibitors which block the enzyme by forming weak bond are called?
A. Competitive inhibitors.
B. Non-competitive inhibitors
C. Irreversible inhibitors.
D. Both a and b
Answer - D
Detail - No Details

Q6 - Optimal temperature of enzymes present in human body is?
A. 27?C
B. 37?C
C. 47?C
D. 30?C
Answer - B
Detail - No Details

Q7 - Extreme change in pH results in?
A. Change in ionization of amino acids at the active site of the enzyme.
B. Change in the ionization of the substrate.
C. Denaturation of the enzyme
D. Increase in the reaction rate
Answer - C
Detail - No Details

Q8 - Excessive increase in temperature of medium causes the enzyme molecule to?
A. Activate
B. Unaffected
C. Denatured
D. None of these
Answer - C
Detail - No Details

Q9 - The active site of an enzyme?
A. Never changes
B. Forms no chemical bond with substrate
C. Determined by structure and the specificity of the enzyme.
D. They are non specific in their action
Answer - C
Detail - No Details

Q10 - If more substrate to already occurring enzymatic reaction is added and there is no effect on the rate of the reaction what is the form given to this situation?
A. Saturation
B. Denaturation
C. Composition
D. Inhibition
Answer - A
Detail - No Details

Next Page   
   Previous Page
Please Like and Share...