World of Education Global Organization


History | Multiple Choice Questions (MCQ) Choose Part Part A

Q1 - The most common materials used for the Harappan stone sculptures are?
A. Hard stone
B. Hard stone and white marble
C. soft limestone and steatite
D. granite
Answer - C
Detail - No Details

Q2 - The whole area of Harappan culture represents a?
A. circular area
B. square area
C. zigzag formation
D. triangular area
Answer - D
Detail - No Details

Q3 - Who established the Hindu Dharma Sangrakshini Sabha in the year 1907 by ?
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Raja Ram Mohan Rai
C. Dyanand Sarshawati
D. Damodar and Balkrishana Chapekar
Answer - D
Detail - No Details

Q4 - Who established the Hindu Dharma Sangrakshini Sabha in the year 1907 by ?
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Raja Ram Mohan Rai
C. Dyanand Sarshawati
D. Damodar and Balkrishana Chapekar
Answer - D
Detail - No Details

Q5 - Who established the Hindu Dharma Sangrakshini Sabha in the year 1907 by ?
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Raja Ram Mohan Rai
C. Dyanand Sarshawati
D. Damodar and Balkrishana Chapekar
Answer - D
Detail - No Details

Q6 - Mahatma Gandhi launched Kheda Satyagrah on Gujrat in 1918 to support the cause of ?
A. Mill Owners
B. Land Lords
C. The peasants
D. Kol Rebellion
Answer - C
Detail - No Details

Q7 - The Moplah Rebellion in 1921 in Malabar was Muslim Peasants Rabellion against ?
A. Muslim Land Holders
B. The British Government Authority
C. The non-tribal outsiders
D. Hindu Land Holders
Answer - D
Detail - No Details

Q8 - The revolutionary like Ashfaqullah Khan, Chandra Shekhar Azad, Ram Prasad Bismil, Roshan Singh and Rajendra Lahiri were all associated with ?
A. The Kakori Conspircy case (1925)
B. 1857 Revolt
C. Chauri Chaura Case
D. The Jallianwala Bagh massacre
Answer - A
Detail - No Details

Q9 - Who was Babur’ s eldest son ?
A. Akbbar
B. Jahangir
C. Samarkand
D. Humayun
Answer - D
Detail - No Details

Q10 - What was the name of Babur’s first wife?
A. Aisha Sultan Begum
B. Zainab Sultan Begum
C. Masuma Sultan Begul
D. Maham Begum
Answer - A
Detail - No Details

Next Page   
   Previous Page
Please Like and Share...