World of Education Global Organization


Honours and Awards | Multiple Choice Questions (MCQ) Choose Part Part A

Q1 - Who has been awarded the first lifetime Achievement Award for his/her contribution in the field of Cinema ?
A. Ashok Kumar
B. Hou Hsio-hsein
C. Akiro Burosova
D. Bernardo Burtolucci
Answer - A
Detail - No Details

Q2 - Who among the following has received both Bharat Ratna and Nishan -e -Pakistan ?
A. Ayub Khan
B. Moraji Desai
C. Mahatma Gandhi
D. Maulana Abul Kalam Azad
Answer - B
Detail - No Details

Q3 - Which of the following is India’s highest honour in the field of literature ?
A. Kalidas Samman
B. Saraswathi Samman
C. Vyas Samman
D. Jnanpith Award
Answer - D
Detail - No Details

Q4 - To whom was ‘Bharat Ratna’ awarded in 1999 ?
A. Lata Mangeshkar
B. Amartya Sen
C. M. S. Subbulakshmi
D. Atal Behari Vajpayee
Answer - B
Detail - No Details

Q5 - Who was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadhavana Award ?
A. Archarya Tulsi
B. Dr. J. Rengaswamy
C. J. R. D Tata
D. Mother Teresa
Answer - D
Detail - No Details

Q6 - In which year was Pulitzer Prize established ?
A. 1917
B. 1918
C. 1922
D. 1928
Answer - A
Detail - No Details

Q7 - B. C. Roy Award is given in the field of ?
A. Music
B. Journalism
C. Medicine
D. Environment
Answer - C
Detail - No Details

Q8 - The first recipient of Nehru Award was ?
A. Martin Luther King
B. Khan Abdul Ghaffar Khan
C. Mother Teresa
D. U Thant
Answer - D
Detail - No Details

Q9 - The highest civilian award of India ‘Bharat Ratna’ has been awarded to only two foreigners so far. One of them is Nelson Mandela. The other is ?
A. Abdul Ghaffar khan
B. Mikhail Gorbachev
C. Marshal Tito
D. Abdul Wali Khan
Answer - A
Detail - No Details

Q10 - Who among the following is not a recipient of ‘Dada Saheb Phalke’ Award ?
A. Ramanand Sagar
B. Raj Kapoor
C. V. Shantaram
D. Ashok Kumar
Answer - A
Detail - No Details

Next Page   
   Previous Page
Please Like and Share...