World of Education Global Organization


Indian Economy | Multiple Choice Questions (MCQ) Choose Part Part A

Q1 - Net balance maintained in current account by co-operative banks with …. Are not treated as cast for the purpose of CRR/SLR?
A. SBI
B. IDBI Bank Ltd
C. Canara Bank
D. All of the above
Answer - B
Detail - No Details

Q2 - Primary (Urban)Co-operative Banks is required to classify an asset as non performing if the interest and /or installment of principal remain overdue for a period of more than?
A. 90 days
B. 180 days
C. 360 days
D. 270 days
Answer - A
Detail - No Details

Q3 - The common features of all the agricultural credit societies in the country is that?
A. the persons living in cities and town are their members
B. the agriculturists are their members
C. only small and marginal farmer are their members
D. all of the above
Answer - B
Detail - No Details

Q4 - A central co-operative bank is generally headquartered at?
A. an important town of the district
B. state capital
C. same place which is the headquartered of the district
D. the place where from the central govt. is run
Answer - C
Detail - No Details

Q5 - The primary function of a Central Co-operative banks is to?
A. mobilize the resource in the district for financing its members to the maximum extent possible
B. to channelize the flow of funds from the state co-operative banks
C. Both of these
D. None of these
Answer - C
Detail - No Details

Q6 - Co-operative Banks in India have a?
A. two tier system
B. three tier system
C. four tier system
D. five tier system
Answer - B
Detail - No Details

Q7 - Co-operative banks in India do not finance rural areas under?
A. Farming
B. Cattle
C. Milk
D. Small scale units
Answer - D
Detail - No Details

Q8 - Co-operative Development Banks was set up by?
A. NABARD
B. RBI
C. SBI
D. Central Govt
Answer - A
Detail - No Details

Q9 - Co-operative Banks in India are registered under?
A. Banking Laws ( Co-operative Societies )Act.1965
B. Banking Regulation Act,1949
C. Companies Act,1956
D. None of these
Answer - A
Detail - No Details

Q10 - Which of the following year marked the beginning of the history of Agricultural Co-operative Banks in India ?
A. 1904
B. 1905
C. 1906
D. 1907
Answer - A
Detail - No Details

Next Page   
   Previous Page
Please Like and Share...