World of Education Global Organization


Indian Geography | Multiple Choice Questions (MCQ) Choose Part Part A

Q1 - Which of the following ancient Indian sages did not make substantial contribution to the YOGĀCĀRA (Yogachar1⃣ philosophical tradition?
A.
B. Dinnaga
C. Dharmakirti
D. Nagarjuna
Answer - D
Detail - No Details

Q2 - Vindhyashakti was founder of which of the following dynasties in ancient India?
A. Vakataka
B. Kakatiya
C. Kalachuri
D. Chalukyas of Badami
Answer - A
Detail - No Details

Q3 - Which of the following statements is incorrect about the Planet Mars?
A. It has two permanent polar ice caps
B. After the Moon, it is the brightest object in our night sky
C. Liquid water cannot exist on the surface of Mars due to low atmospheric pressure
D. Mars is less dense than Earth
Answer - B
Detail - No Details

Q4 - Which of the following was the first planet to have its motions plotted across the sky during the second millennium BC?
A. Mars
B. Venus
C. Jupiter
D. Saturn
Answer - B
Detail - No Details

Q5 - Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission (MAVEN) is a space probe developed to study the atmosphere of Mars. It has been developed by?
A. Indian Space Research Organisation (ISRO)
B. China National Space Administration (CNS1⃣
C. National Aeronautics and Space Administration (NAS1⃣
D. Russian Federal Space Agency (RFS1⃣
Answer - C
Detail - No Details

Q6 - Cooperation on Maritime Awareness Mission: Cabinet approves Implementing Arrangement between India and ___?
A. China
B. France
C. America
D. Japan
Answer - B
Detail - No Details

Q7 - 28.38 N and 77.12 E are the respective latitude and longitude of which one of the following places?
A. Jaipur
B. Delhi
C. Lucknow
D. Allahabad
Answer - B
Detail - No Details

Q8 - Port Blair , the capital of Andaman and Nicobar Islands, is located in which one of the following islands?
A. North Andaman
B. Little Andaman
C. Middle Andaman
D. South Andaman
Answer - D
Detail - No Details

Q9 - Among the following States, which one has the largest forest area?
A. Gujarat
B. Karnataka
C. Orissa
D. Tamil Nadu
Answer - A
Detail - No Details

Q10 - Among the following States of India, which one has the oldest rock formations in the country?
A. Assam
B. Bihar
C. Karnataka
D. Uttar Pradesh
Answer - C
Detail - No Details

Next Page   
   Previous Page
Please Like and Share...