general knowledge | Multiple Choice Questions (MCQ) Choose Part Part A

Q1 - Which of the following industry is known as sun rising industry
A. Dairy industry
B. Information technology
C. Health and clinic
D. None of these
Answer - B
Detail - No Details

Q2 - Who regulates the markets in agricultural products in India
A. Essential Commodities Act, 1955
B. Agricultural Produce Market Committee Act enacted by States
C. Agricultural Produce (Grading and Marking) Act, 1937
D. Food Products Order, 1956 and Meat and Food Products Order, 1973
Answer - B
Detail - No Details

Q3 - Who approves the Fair and Remunerative Price (FRP) of sugarcane
A. Cabinet Committee on Economic Affairs
B. Commission for Agricultural Costs and Prices
C. Directorate of Marketing and Inspection, Ministry of Agriculture
D. Agricultural Produce Market Committee
Answer - A
Detail - No Details

Q4 - Which agency is responsible for procurement, distribution and storage of food grain production in India
A. Ministry of Agriculture
B. Food Corporation of India
C. NAFED
D. TRIFED
Answer - B
Detail - No Details

Q5 - Which of the following is not matched correctly
A. Rabi Crop………Mustard, Cucumber
B. Rabi Crop………Mustard, Barley
C. Zaid Crop………Moong, vegetables
D. Kharif Crop…..Cotton
Answer - A
Detail - No Details

Q6 - What is the correct descending order of food grain producing states
A. Uttar Pradesh, Punjab, Madhya Pradesh And West Bengal
B. Punjab, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh And West Bengal
C. Uttar Pradesh, Punjab, West Bengal And Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Punjab ,And West Bengal
Answer - A
Detail - No Details

Q7 - What is the correct descending order of rice producing states in India
A. Punjab, West Bengal, Uttar Pradesh And Andhra Pradesh
B. Punjab, West Bengal, Uttar Pradesh And Andhra Pradesh
C. Punjab, West Bengal, Uttar Pradesh And Andhra Pradesh
D. West Bengal, Uttar Pradesh, Punjab, And Andhra Pradesh
Answer - D
Detail - No Details

Q8 - Which Indian state produces the largest quantity of pulses
A. Maharashtra
B. Uttar Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. Rajasthan
Answer - C
Detail - No Details

Q9 - Which of the following is the commercial crop in India
A. Mustard
B. tobacco
C. Jute
D. All of the above
Answer - D
Detail - No Details

Q10 - Foxconn signed MOU with Government Of Maharashtra to set up electronic manufacturing plant in Maharashtra with the investment of $5 billion within the 5-year perio4⃣ Foxconn is a
A. Chinese company
B. Taiwanese company
C. South Korean company
D. Foxconn is a ? 1⃣ Chinese company 2⃣ Taiwanese company 3⃣ South Korean company
Answer - B
Detail - No Details

Next Page   
   Previous Page
Please Like and Share...