indian economy | Multiple Choice Questions (MCQ) Choose Part Part A

Q1 - First five year plan of India was based on the:
A. Harrod Domar model
B. Mahalanobis model
C. Dada Bhai Nauroji model
D. J.L. Nehru model
Answer - A
Detail - No Details

Q2 - When was the first industrial policy of India launched
A. 1956
B. 1948
C. 1951
D. 1965
Answer - B
Detail - No Details

Q3 - The provisions relating to service tax in India are given in:
A. Chapter V of the Finance Act, 1994
B. Chapter VII and VIII of the Finance Act, 2004
C. The Service tax Act, 1994
D. Chapter V and VA of the Finance Act, 1994
Answer - D
Detail - No Details

Q4 - Service tax was introduced in India on the recommendation of:
A. Kelkar Committee
B. Dr. Raja J Challiah Committee
C. Dr. Man Mohan Singh Committee
D. Dr. Yashwant Sinha Committee
Answer - B
Detail - No Details

Q5 - Service tax is applicable to:
A. Whole of India
B. Whole of India except Jammu and Kashmir
C. Whole of India, except Jammu and Kashmir and Union Territories of Dadra, Nagar Haveli, Daman & Diu
D. Whole of India including few part of Jammu & Kashmir
Answer - B
Detail - No Details

Q6 - What is the current rate of service tax in India currently
A. 12.5%
B. 13.5%
C. 14%
D. 14.5%
Answer - C
Detail - No Details

Q7 - Which activity is termed as activity of tertiary sector
A. Wheat production
B. Mobile production
C. Construction of a dam
D. Fishing
Answer - C
Detail - No Details

Q8 - Which of the following sector does not comes under the service sector in India
A. Real estate
B. Transport
C. Restaurants & hotels
D. Formation of electronic television
Answer - D
Detail - No Details

Q9 - TRIFED was developed for the
A. The development of forest covers in the country.
B. To save the interests of the Tribal from the exploitation of private traders
C. To promote the marketing of all the horticulture products
D. None of these
Answer - B
Detail - No Details

Q10 - Who recommends the MSP and issue prices
A. Ministry of agriculture
B. Planning commission
C. NABARD
D. Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP)
Answer - D
Detail - No Details

Next Page   
   Previous Page
Please Like and Share...