indian history | Multiple Choice Questions (MCQ) Choose Part Part A

Q1 - What is not true about Raja Ram Mohan Roy
A. He abolished sati system.
B. He founded Banaras Hindu University.
C. He founded Brahmo Samaj.
D. He was an advocate.
Answer - B
Detail - No Details

Q2 - Which Sufi saint propagated that devotional music was essential for being closer to God
A. Saikh Muinnuddin Chisti
B. Shekh Alam Bukhari
C. Syed Muhammad
D. Kwaja Fariddudin
Answer - D
Detail - No Details

Q3 - Which were the two cave paintings of Gupta Period
A. Ajanta and Bagh
B. Ajanta and Ellora
C. Lomas Rishi cave and Bagh
D. Ellora and Bagh
Answer - A
Detail - No Details

Q4 - Who said that, The President occupies the same position as the King in the British Constitution.
A. S. Radhakrishnan
B. Dr. BR Ambedkar
C. Dr. Rajendra Prasad
D. V. V. Giri
Answer - B
Detail - No Details

Q5 - Who was the ruler of Gujarat when Mahmud attacked Somnath Temple
A. Bhim Dev
B. Mula Raja
C. Siddha Raja
D. Kumar Pal
Answer - A
Detail - No Details

Q6 - Which of the following is the mausoleum of Muhammad Adil Shah of the Adil Shahi dynasty
A. Gol Gumbaz
B. Juma Masjid
C. Taj Mahal
D. Qutub Minar
Answer - A
Detail - No Details

Q7 - Before Ashoka became Mauryan king, which province did he serve as governor
A. Taxila
B. Vaisal
C. Pataliputra
D. Ujjain
Answer - A
Detail - No Details

Q8 - Ajanta Paintings represent the scenes from:
A. Jatakas
B. Mahabharata
C. Ramayana
D. Upanisads
Answer - A
Detail - No Details

Q9 - Which Gupta king contested the Huna according to Bhitari Pillar Inscription
A. Samudragupta
B. Chandragupta II
C. Chandragupta I
D. Skandagupta
Answer - D
Detail - No Details

Q10 - Which metal was unknown to Harappans
A. Bronze
B. Silver
C. Copper
D. Iron
Answer - D
Detail - No Details

Next Page   
   Previous Page
Please Like and Share...