nucleic acids | Multiple Choice Questions (MCQ) Choose Part Part A

Q1 - Template-directed DNA synthesis occurs inall the following except?
A. The replication fork
B. Polymerase chain reaction
C. Growth of RNA tumor viruses
D. Expression of oncogenes
Answer - C
Detail - No Details

Q2 - Ribosomes similar to those of bacteriafound in?
A. Plant nuclei
B. Cardiac muscle cytoplasm
C. Liver endoplasmic reticulum
D. Neuronal cytoplasm
Answer - A
Detail - No Details

Q3 - Using written convention which one of thefollowing sequences is complimentary toTGGCAGCCT?
A. ACCGTCGGA
B. ACCGUCGGA
C. AGGCTGCCA
D. TGGCTCGGA
Answer - A
Detail - No Details

Q4 - Which one of the following binds tospecific nucleotide sequences that areupstream and most distant from the startsite?
A. RNA polymerase
B. Repressor
C. Inducer
D. Restriction
Answer - A
Detail - No Details

Q5 - In the biosynthesis of c-DNA, the joiningenzyme ligase requires?
A. GTP
B. ATP
C. CTP
D. UTP
Answer - B
Detail - No Details

Q6 - The ‘rho’ (ρ) factor is involved?
A. To increase the rate of RNA synthesis
B. In binding catabolite repressor to the promoterregion
C. In proper termination of transcription
D. To allow proper initiation of transcriptide
Answer - C
Detail - No Details

Q7 - Elongation of a peptide chain involves allthe following except?
A. mRNA
B. GTP
C. Formyl-Met-tRNA
D. Tu, TS and G factors
Answer - C
Detail - No Details

Q8 - Translation results in the formation of?
A. mRNA
B. tRNA
C. rRNA
D. A protein molecule
Answer - D
Detail - No Details

Q9 - How many high-energy phosphate bondequivalents are required for amino acidactivation in protein synthesis?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four
Answer - B
Detail - No Details

Q10 - Amanitin the mushroom poison inhibits?
A. Glycoprotein synthesis
B. ATP synthesis
C. DNA synthesis
D. mRNA synthesis
Answer - D
Detail - No Details

Next Page   
   Previous Page
Please Like and Share...