water and electrolyte balance | Multiple Choice Questions (MCQ) Choose Part Part A

Q1 - The average of pH of urine is?
A. 5.6
B. 6.0
C. 6.4
D. 7.0
Answer - B
Detail - No Details

Q2 - Calcium absorption is inferred by?
A. Fatty acids
B. Amino acids
C. Vitamin D
D. Vitamin B12
Answer - A
Detail - No Details

Q3 - Cobalt is a constituent of?
A. Folic acid
B. Vitamin B12
C. Niacin
D. Biotin
Answer - B
Detail - No Details

Q4 - Calcium is required for the activation ofthe enzyme?
A. Isocitrate dehydrogenase
B. Fumarase
C. Succinate thiokinase
D. ATPase
Answer - D
Detail - No Details

Q5 - Body water is regulated by the hormone?
A. Oxytocin
B. ACTH
C. FSH
D. Epinephrine
Answer - A
Detail - No Details

Q6 - Organic substance of large molecular sizeis?
A. Starch
B. Insulin
C. Lipids
D. Proteins
Answer - D
Detail - No Details

Q7 - Organic compound of small molecularsize is?
A. Urea
B. Uric acid
C. Creatinine
D. Phosphates
Answer - A
Detail - No Details

Q8 - Metabolic alkalosis can occur in?
A. Severe diarrhoea
B. Renal failure
C. Recurrent vomiting
D. Excessive use of carbonic anhydrase inhibitors
Answer - C
Detail - No Details

Q9 - During compensation of respiratoryalkalosis, all the following changes occurexcept?
A. Decreased secretion of hydrogen ions byrenal tubules
B. Increased excretion of sodium in urine
C. Increased excretion of bicarbonate in urine
D. Increased excretion of ammonia in urine
Answer - D
Detail - No Details

Q10 - All the following statements about renaltubular acidosis are correct except?
A. Renal tubules may be unable to reabsorbbicarbonate
B. Renal tubules may be unable to secretehydrogen ions
C. Plasma chloride is elevated
D. Anion gap is decreased
Answer - D
Detail - No Details

Next Page   
   Previous Page
Please Like and Share...