World of Education Global Organization

Important Multiple Choice Questions for NEET Exam 2020 Part 4

2 months ago | admin

Important Multiple Choice Questions for NEET Exam 2020 Part 4


Q1. This is a crutose lichen

(a) Peltigera

(b) Usnea

(c) Rhizocarpon

(d) None of the above

Answer: (c)


Q2. Most of the scientists deem the algal-fungal relationship in lichens as helotism. Helotism is a

(a) master-master relationship

(b) master-slave relationship

(c) a kind of mutualism

(d) a kind of symbiotic association

Answer: (b)


Q3.  Majorly, lichens are the pollution indicators of

(a) CO

(b) Mercury

(c) NO2

(d) SO2

Answer: (d)


Q4. The symbiotic association of algae and fungi is known as

(a) Mycorrhiza

(b) lichen

(c) Mycoplasma

(d) Both (a) and (b)

Answer: (b)


Q5. Vegetative reproduction in lichens takes place by

(a) isidia

(b) soredia

(c) fragmentation

(d) all of the above

Answer: (d)


Q6. This lichen is pioneer in xerosere

(a) fruticose lichen

(b) foliose lichen

(c) crustose lichen

(d) leprose lichen

Answer: (c)


Q7. Reindeer moss is a lichen known as

(a) Usnea

(b) Rocella

(c) Cladonia

(d) Parmelia

Answer: (c)


Q8. This about lichens is incorrect

(a) Lichens are indicators of pollution

(b) They grow rapidly about 2cm every day

(c) Some species are eaten by reindeers

(d) They have symbiotic relationship between alga and fungus

Answer: (b)


Q9. In corolla length of Nicotiana longiflora, polygenic inheritance was studied by

(a) Joseph Kolreuter

(b) E.M. East

(c) Francis Galton

(d) Nilsson-Ehle

Answer: (b)


Q10.  Marriages between close relatives should be avoided as it causes more

(a) Abnormalities in child birth

(b) Mutations

(c) Recessive alleles to come together

(d) Multiple births

Answer: (c)


Q11. When two or more nonallelic gene pairs affect the same character in the same way, it is called

(a) pleiotropy

(b) polygenic inheritance

(c) additive expressivity

(d) total penetrance

Answer: (b)


Q12. Polygenes exhibit

(a) Different phenotypes

(b) Different genotypes

(c) Similar genotypes and phenotypes

(d) Both (a) and (b)

Answer: (a)


Q13. Morphan’s syndrome is as a result of

(a) Polygene

(b) Pseudogene

(c) Modifier gene

(d) Pleiotropic gene

Answer: (d)


Q14. The fluid that comes out of earthworm while piercing it (without damaging its gut) is

(a) slimy mucous

(b) excretory fluid

(c) hemolymph

(d) coelomic fluid

Answer:(d)


Q15. Which of the following is not true about Annelida?

(a) Ventral nerve cord

(b) Closed circulatory system

(c) Segmentation

(d) Pseudocoelom

Answer:(d)


Q16. How platyhelminthes differ from annelids?

(a) bilateral symmetry

(b) pseudocoel

(c) body cavity is absent

(d) none of the above

Answer:(b)


Q17. The body cavity found in echinoderms and chordates is

(a) haemocoel

(b) enterocoelom

(c) pseudocoelom

(d) schizocoelom

Answer:(b)


Q18. Which of the following has haemocoel?

(a) Earthworm

(b) Hydra

(c) Cockroach

(d) Nereis

Answer:(c)


Q19. The characteristic feature of Ascaris is

(a) pseudocoelom and no metamerism

(b) true coelom and no metamerism

(c) pseudocoelom and metamerism

(d) true coelom and metamerism

Answer:(a)


Q20.  Common characteristics of coelenterates and sponges are

(a) triploblastic and pseudocoelomate

(b) triploblastic and acoelomate

(c) diploblastic and acoelomate

(d) monoblastic and acoelomate

Answer:(c)

Recommended
Please Like and Share...