World of Education Global Organization

Important Multiple Choice Questions for NEET Exam 2020 Part 5

2 months ago | admin

Important Multiple Choice Questions for NEET Exam 2020 Part 5

Q1. Find the correct statement about class Reptilia

(a) dry and cornified skin, epidermal scales and absence of external ears

(b) marine habitat, endoskeleton is cartilaginous and have placoid scales

(c) fresh-water habitat, bony endoskeleton and air-bladder for buoyancy

(d) moist skin and body is devoid of scales, the ear is represented by the tympanum

Answer:(a)


Q2. Reptilian ancestry of birds can be indicated by

(a) Eggs with the calcareous shell

(b) four-chambered heart

(c) scales on their hindlimb

(d) presence of crop and gizzard

Answer:(c)


Q3. Uricotelism is found in

(a) frogs and toads.

(b) birds, land reptiles and insects

(c) mammals and birds

(d) fish and freshwater protozoans

Answer:(b)


Q4.  Aquatic reptiles are

(a) ammonotelic

(b) ureotelic

(c) ureotelic over land

(d) ureotelic in water

Answer:(d)


Q5. Animals that get most affected by change in the environmental temperature are

(a) aquatic

(b) homeothermic

(c) poikilothermic

(d) desert living

Answer:(c)


Q6. Bones of the reptiles are covered by

(a) Keratin

(b) Chitin

(c) Calcium

(d) none of the above

Answer:(a)


Q7. This method dehydrates microbial cells by plasmolysis thereby causing them to die

(a) Heating

(b) Smoking

(c) Pasteurization

(d) Sugaring

Answer: (d)


Q8. The full form of PFA is

(a) Prevention of Food Act

(b) Protection of Food Act

(c) Prevention of Food Adulteration

(d) None of the above is correct

Answer: (c)


Q9. The preservation of food through ‘ Cold sterilization’ involves

(a) Dehydration

(b) Lyophilization

(c) Refrigeration

(d) Radiation

Answer: (d)


Q10. This is an example of biological hazard

(a) Cleaners

(b) Antibiotics

(c) Salmonella

(d) Dirt

Answer: (c)


Q11. This is an adulterant

(a) Pesticides

(b) Urea

(c) Iron filings in tea

(d) All of the above

Answer: (d)


Q12. Pasteurization is the process of healing milk

(a) above 1500C

(b) above 1210C

(c) above boiling point

(d) below boiling point

Answer: (d)


Q13.This factor contributed to carbon cycle

(a) fossil fuel combustion

(b) respiration

(c) photosynthesis

(d) all of these

Answer: (d)


Q14.The source of carbon to plants in the carbon cycle is

(a) fossil fuels

(b) carbonate rocks

(c) atmospheric carbon dioixde

(d) all of the above

Answer: (c)


Q15. The role of bacteria in carbon cycle is

(a) Breakdown of organic compounds

(b) Chemosynthesis

(c) Photosynthesis

(d) Assimilation of nitrogen compounds

Answer: (a)


Q16. In the carbon cycle, the human body returns carbon to the atmosphere through this way

(a) formation of glucose

(b) waste products

(c) photosynthesis

(d) cellular respiration

Answer: (d)


Q17.  Respiration and photosynthesis are central to this process

(a) nitrogen cycle

(b) phosphorous cycle

(c) carbon cycle

(d) sulphur cycle

Answer: (c)


Q18. These entities sequester most carbon from the atmosphere

(a) Plants

(b) Archae

(c) Bacteria

(d) Insects

Answer: (a)


Q19. By this method, the majority of carbon moves from the lithosphere to the atmosphere

(a) erosion

(b) deposition

(c) weathering

(d) fossil fuel burning

Answer: (d)


Q20. This carbon isotope is radioactive and very rare

(a) Carbon – 11

(b) Carbon – 12

(c) Carbon – 13

(d) Carbon – 14

Answer: (d)

Recommended
Please Like and Share...