World of Education Global Organization

Important Multiple Choice Questions for NEET Exam 2020 Part 2

3 months ago | admin

Important Multiple Choice Questions for NEET Exam 2020 Part 2

Q1. This method dehydrates microbial cells by plasmolysis thereby causing them to die

(a) Heating

(b) Smoking

(c) Pasteurization

(d) Sugaring

Answer: (d)


Q2. This method dehydrates microbial cells by plasmolysis thereby causing them to die

(a) Heating

(b) Smoking

(c) Pasteurization

(d) Sugaring

Answer: (d)


Q3. This is an example of biological hazard

(a) Cleaners

(b) Antibiotics

(c) Salmonella

(d) Dirt

Answer: (c)


Q4. This is an adulterant

(a) Pesticides

(b) Urea

(c) Iron filings in tea

(d) All of the above

Answer: (d)


Q5. Which coelenterate is not polymorphic

(a) Vellela

(b) Physalia

(c) Porpita

(d) Adamsia

Answer: (d)


Q6. This does not belong to Phylum Coelenterata

(a) Sea cucumber

(b) Sea feather

(c) Sea pen

(d) Sea fan

Answer: (a)


Q7. This is a special character of coelenterata occurring only in them

(a) Flame cells

(b) Hermaphroditism

(c) Nematocysts

(d) Polymorphism

Answer: (c)


Q8.The characteristic larva in coelenterates is

(a) Oncosphere

(b) Rhabditiform

(c) Planula

(d) Cysticercus

Answer: (c)


Q9. Bioaugmentation involves

(a) eliminating sludge

(b) plants usage for bioremediation

(c) addition of microbes to a cleanup site

(d) bioventing

Answer: (c)


Q10. Bioremediation

(a) usage of microbes to create new organisms

(b) usage of anaerobic bacteria to create new antibiotics

(c) usage of microbes to destroy environmental pollutants

(d) usage of aerobic bacteria to create new vaccines

Answer: (c)


Q11. Bioremediation

(a) usage of microbes to create new organisms

(b) usage of anaerobic bacteria to create new antibiotics

(c) usage of microbes to destroy environmental pollutants

(d) usage of aerobic bacteria to create new vaccines

Answer: (c)


Q12. A process using microbes to convert toxic industrial wastes to less toxic or non-toxic compounds is

(a) Precipitation

(b) Complement fixation

(c) Bioconversion

(d) Bioremediation

Answer: (d)


Q13. At this stage of wastewater treatment, methanogenic microbes are the most significant

(a) Sludge digestion

(b) Primary treatment

(c) Secondary treatment

(d) Biological oxidation

Answer: (a)


Q14. Which part of the ear has no role to play in hearing but is very important

(a) Ear ossicles

(b) Organ of Corti

(c) Eustachian tube

(d) Vestibular apparatus

Answer: (d)


Q15. It receives sound vibration and passes to the eardrum

(a) outer ear

(b) middle ear

(c) inner ear

(d) eustachian tube

Answer: (a)


Q16.The border between the middle and inner ear is formed by

(a) incus

(b) oval window

(c) pinnae

(d) tympanic membrane

Answer: (b)


Q17.The Organ of Corti is present in

(a) scala vestibuli

(b) scala tympani

(c) scala media

(d) none of the above

Answer: (c)


Q18. The membranous labyrinth contains

(a) Cystolymph

(b) Otolymph

(c) Perilymph

(d) Endolymph

Answer: (d)


Q19. The condition wherein there is no enough food in a region to feed people is known as

(a) drought

(b) famine

(c) monsoon

(d) thunderstorm

Answer: (b)


Q20. When a person goes hungry for a long period of time they can

(a) Be more prone to disease

(b) be stunted in height

(c) Affects brain functioning

(d) All of these

Answer: (d)

Recommended
Please Like and Share...