World of Education Global Organization

Important Multiple Choice Questions for NEET Exam 2020 Part 1

7 months ago | 7 months ago | admin

Important Multiple Choice Questions for NEET Exam 2020 Part 1

Q1. The protistan genome has

(a) Free nucleic acid aggregates

(b) Membrane-bound nucleoproteins embedded in the cytoplasm

(c) Gene containing nucleoproteins condensed together in a loose mass

(d) nucleoprotein in direct contact with cell substance

Answer: (b)


Q2. The cell walls form two thin overlapping shells in which group of organisms such that they fir together

(a) Euglenoids

(b) Dinoflagellates

(c) Slime moulds

(d) Chrysophytes

Answer: (d)


Q3. Protists include

(a) Bacteria, fungi, algae and Bryophyta

(b) Protozoa, algae and fungi

(c) Vascular plants, slime moulds, and fungi

(d) Bacteria, algae, protozoa, and bryophyta

Answer: (b)


Q4. Whorling whips are named so because of

(a) Type of nucleus

(b) Mode of movement

(c) Mode of reproduction

(d) Mode of nutrition

Answer: (b)


Q5. This hormone is not a growth inhibitor

(a) Dormin

(b) Absiccic acid

(c) Ethylene

(d) IAA

Answer: (d)


Q6. __________ is a gaseous plant hormone

(a) IBA

(b) Ethylene

(c) Absiccic acid

(d) NAA

Answer: (b)


Q7. Formation of the nodule is induced by

(a) IAA

(b) NAA

(c) IBA

(d) Both (a) and (c)

Answer: (a)


Q8. Which of these in not a function of auxin

(a) inducing callus formation

(b) inducing dormancy

(c) enhancing cell division

(d) maintaining apical dominance

Answer: (b)


Q9. In Swiss cheese, big holes are made by a

(a) bacterium producing methane gas

(b) machine

(c) fungus releasing a lot of gases while its metabolic activities

(d) bacterium producing large quantities of carbon dioxide

Answer: (d)


Q10. This is a good producer of citric acid

(a) Aspergillus

(b) Clostridium

(c) Saccharomyces

(d) Pseudomonas

Answer: (a)


Q11. This is not a biofertilizer

(a) Agrobacterium

(b) Nostoc

(c) Rhizobium

(d) Mycorrhiza

Answer: (a)


Q12. The substitute for the newly collected specimen when the original type material is missing in a herbarium is entitled as

(a) Holotype

(b) Neotype

(c) Lectotype

(d) Isotype

Answer: (b)


Q13. The basis of Phenetic classification is

(a) Observable characteristics of existing entities

(b) The ancestral lineage of existing organisms

(c) Dendrograms based on DNA characteristics

(d) Sexual characteristics

Answer: (a)


Q14. This system of classification was used by Linnaeus

(a) Phylogenetic system

(b) Natural system

(c) Artificial system

(d) Asexual system

Answer: (c)


Q15. New Systematics term was coined by

(a) Linnaeus

(b) Bentham and Hooker

(c) A.P. de Candolle

(d) Juliane Huxley

Answer: (d)


Q16. The large amoeboid cells found in areolar tissue and are also part of our innate immune system are known as:

(a) Mast cells

(b) Macrophages

(c) Adipocytes

(d) Fibroblasts

Answer: (b)


Q17. In humans, bipolar neurons are found in

(a) Spinal cord

(b) Brain

(c) Olfactory epithelium

(d) Embryonic phases

Answer: (c)


Q18.  This structure has dense irregular connective tissue

(a) Cartilage

(b) Ligaments

(c) Tendons

(d) Skin

Answer: (d)


Q19. Sperms are stored in which part of the reproductive system in male cockroaches

(a) Mushroom glands

(b) Seminal vesicles

(c) Testes

(d) Vas deferens

Answer: (b)


Q20. If the centromere is located at the proximity of the end of a chromosome, it is known as

(a) Acrocentric

(b) Metacentric

(c) Telocentric

(d) Submetacentric

Answer: (a)

Recommended
Please Like and Share...